Heilige Victor, beschermheilige van de molenaars

Heilige Victor, beschermheilige van de molenaars

Victor van Marseille

De Heilige Victor van Marseille (overleden ca. 290) was een christelijke martelaar. Hij is de patroon van de korenmolenaars. Zijn naamdag is 21 juli.

Leven

De heilige Victor van Marseille leefde aan het eind van de 3e eeuw en was officier in het Romeinse leger. Hij was een christen die anderen opriep om het christelijk geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus. Om deze reden werd hij gevangengezet, maar hij bekeerde zijn bewakers AlexanderFelicianus en Longinus. Hiervoor werd hij voorgeleid voor de prefecten Asterius en Eutichius. Victor weigerde bij herhaling te offeren aan de Romeinse goden die hij afgoden noemde. Hij schopte een beeld van een god omver. Voor deze godslastering werd zijn voet afgehakt.

Overlijden

Hij werd op 21 juli door Euticius ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil, dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor doet de molenstenen breken. Uiteindelijk zou hij zijn onthoofd. Na zijn dood stalen de christenen uit Marseille het lichaam van Victor en begroeven het in een grot. Na zijn dood vonden in de grot waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard, enkele wonderen plaats. Zijn relikwieën zijn overgebracht naar de abdij Saint-Victor in Marseille. Tegenwoordig worden ze bewaard in de Église Saint-Nicolas-du-Chardonnet.

Beschermheilige

Vanaf de Middeleeuwen is Sint-Victor de patroon van de korenmolenaars. Hij wordt vaak in afbeelding met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Sint-Victor en was Sint-Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag.